Czyściec i jego właściwości

Czyściec leśny lepszy niż czystek.

Jak sama nazwa wskazuje jest ziołem oczyszczającym i odtruwającym.

Roślina używana jest w medycynie ludowej jako środek przeciwzapalny i uspokajający.

Uważano, że posadzony wokół domu, chroni mieszkańców przez złymi mocami i czarami.

Rośnie na obrzeżach lasów liściastych, w wilgotnych zaroślach oraz na miedzach i łąkach. Ma kwiaty w kolorze purpurowym, zebrane w gęste wierzchołkowe kłosy, kwitnące  od czerwca do września.

Stosuje się go przy leczeniu zakażeń bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych, przewlekłych stanów zapalnych.

 

Niestrawności i dolegliwościach całego odcinka przewodu pokarmowego, chorobach reumatycznych, chorobach skórnych, schorzeniach autoimmunologicznych, chorobach dróg żółciowych i wątroby, marskość, niewydolność.

Infekcjach i stanach zapalnych dróg oddechowych.

Dolegliwościach kobiecych, nadciśnieniu, cukrzycy. Wspomagająco przy leczeniu nowotworów.

 

skład:

  • irydoidy;
  • terpeny (germakren C, kubebol);
  • flawonoidy;
  • alkany (tetracosane);
  • związki aminowe i alkaloidowe (betaina, cholina, stachydryna, betonicyna, trygonelina);
  • alantoina;
  • fenolokwasy (kwas cynamonowy, kawowy, rozmarynowy, p-kumarowy, chlorogenowy, izochlorogenowy, neochlorogenowy, protokatechowy);
  • garbniki;
  • alfa-amyryna;
  • beta-sitosterol;
  • labdanowe i kauranowe diterpeny;
  • kwas ursolowy;
  • oleanolowy.

Herbatka z czyśćca :

1 czubatą łyżkę stołową rozdrobnionego ziela zalać wrzątkiem , odstawić na 20-30 minut pod przykryciem. Pić 3-4 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami.

Nalewka :

Na 100 gram świeżego rozdrobnionego ziela zalać 300ml alkoholu 45-50% i odstawić na przynajmniej 7 dni można dosłodzić miodem. Zażywać 2-3 razy dziennie po 5 ml.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *