Czyściec leśny lepszy niż czystek.
Jak sama nazwa wskazuje jest ziołem oczyszczającym i odtruwającym.
Roślina używana jest w medycynie ludowej jako środek przeciwzapalny i uspokajający.
Uważano, że posadzony wokół domu, chroni mieszkańców przez złymi mocami i czarami.
Rośnie na obrzeżach lasów liściastych, w wilgotnych zaroślach oraz na miedzach i łąkach. Ma kwiaty w kolorze purpurowym, zebrane w gęste wierzchołkowe kłosy, kwitnące od czerwca do września.
Stosuje się go przy leczeniu zakażeń bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych, przewlekłych stanów zapalnych.
Niestrawności i dolegliwościach całego odcinka przewodu pokarmowego, chorobach reumatycznych, chorobach skórnych, schorzeniach autoimmunologicznych, chorobach dróg żółciowych i wątroby, marskość, niewydolność.
Infekcjach i stanach zapalnych dróg oddechowych.
Dolegliwościach kobiecych, nadciśnieniu, cukrzycy. Wspomagająco przy leczeniu nowotworów.
skład:
- irydoidy;
- terpeny (germakren C, kubebol);
- flawonoidy;
- alkany (tetracosane);
- związki aminowe i alkaloidowe (betaina, cholina, stachydryna, betonicyna, trygonelina);
- alantoina;
- fenolokwasy (kwas cynamonowy, kawowy, rozmarynowy, p-kumarowy, chlorogenowy, izochlorogenowy, neochlorogenowy, protokatechowy);
- garbniki;
- alfa-amyryna;
- beta-sitosterol;
- labdanowe i kauranowe diterpeny;
- kwas ursolowy;
- oleanolowy.
Herbatka z czyśćca :
1 czubatą łyżkę stołową rozdrobnionego ziela zalać wrzątkiem , odstawić na 20-30 minut pod przykryciem. Pić 3-4 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami.
Nalewka :
Na 100 gram świeżego rozdrobnionego ziela zalać 300ml alkoholu 45-50% i odstawić na przynajmniej 7 dni można dosłodzić miodem. Zażywać 2-3 razy dziennie po 5 ml.