Czy Moringa jest naprawdę takim Super Foods?

Bezapelacyjnie TAK!!

Moringa to naturalne zioło o działaniu przeciwzapalnym, przeciwdepresyjnym i co ważne detoksykującym a wysoka zawartość białka oraz witamin i mikroelementów  z liści Moringa jest absolutnie idealna dla wegan i wegetarian, którym często trudno jest utrzymać poziom witamin i składników odżywczych na wysokim poziomie.

Poza tym 1 gram proszku z Moringi zawiera:

  • 25 razy więcej żelaza niż szpinak
    • 15 razy więcej potasu niż banany
    • 4 razy więcej białka niż jajka
    • Liście moringi są doskonałym źródłem witaminy A
    • 17 razy więcej wapnia niż mleko

Ponadto moringa zawiera:

  • 92 składniki odżywcze
    • 46 antyoksydantów
    • 36 substancji przeciwzapalnych
    • 18 aminokwasów oraz wiele innych

 

Co to jest moringa?

Drzewo moringa (Moringa oleifera) to szybko rosnące drzewo pochodzące z obszarów subtropikalnych w południowej Azji, Afryce i Ameryce Południowej

Jakie są korzyści?

Moringa świetnie nadaje się na detoks. Eliminuje szkodliwe toksyny i odmładza ciało od wewnątrz.

Doskonały do ​​skóry i włosów

Moringa jest pełna witaminy A, która jest jedną z najlepszych witamin dla skóry. Można go znaleźć w wielu produktach do pielęgnacji skóry, a po nałożeniu na skórę może pomóc w leczeniu wyprysków, przebarwień, a nawet drobnych linii i zmarszczek. Jest również bogaty w wapń i białko, które świetnie pielęgnują skórę, włosy, paznokcie, a nawet kości. Zawiera adaptogeny.

Ma właściwości lecznicze i antybiotykowe

Badania naukowe wykazały, że ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybicze, dzięki czemu może zwalczać różne infekcje. Właściwości te zostały przetestowane na kilku różnych typach bakterii — Bacillus cereus (które można znaleźć w żywności i środowisku), Staphylococcus aureus (znany również jako „zakażenie gronkowcem”), E. coli (również można go znaleźć w żywności) , a także kilka innych.

Leczy schorzenia układu oddechowego

W badaniu naukowym zmielone nasiona moringi podano pacjentom z astmą oskrzelową. Po kilku tygodniach objawy i nasilenie ataków astmy uległy znacznej poprawie.

Przeciwzapalny

W jednym badaniu wykazano, że moringa jest pomocna w leczeniu stanów zapalnych. Zapalenie może prowadzić do problemów, takich jak choroby serca i choroby mózgu, takie jak demencja. Stres może być również głównym czynnikiem przyczyniającym się do stanu zapalnego, z którym roślina może pomóc naszemu ciału i umysłowi w radzeniu sobie w codzienności.

Czy obniża poziom cholesterolu?

Badania wykazały że moringa sprzyja w obniżeniu „złego” cholesterolu, który może prowadzić do chorób serca.

Wiele pokarmów i suplementów pochodzenia roślinnego doskonale nadaje się do obniżania poziomu cholesterolu, a moringa staje się być kolejną.

Może zapobiegać rakowi

Do tej pory prowadzone badania wykazały, że może to być korzystne zarówno w leczeniu, jak i zapobieganiu nowotworom. Kilka badań wykazało, że moringa zabijała komórki rakowe hodowane w laboratorium, podczas gdy inne tylko ograniczały wzrost guza.

Leczy depresję i lęk

Moringa od dawna jest używana, aby pomóc naszemu organizmowi łatwiej radzić sobie ze stresem. Badania naukowe pokazują, że może mieć właściwości przeciwdepresyjne, w tym zmniejszające depresję wywołaną stanem zapalnym. Może również pomóc zrównoważyć poziom kortyzolu w organizmie, zmniejszając niepokój i ataki paniki. (Oczywiście porozmawiaj ze swoim lekarzem, zwłaszcza jeśli przyjmujesz leki!)

Zwiększa energię i zmniejsza zmęczenie

Moringa zwiększa poziom energii, częściowo ze względu na wysoką zawartość żelaza. Jest to świetny zastrzyk białka po treningu ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i może pomóc złagodzić zmęczenie.

Jeszcze więcej korzyści zdrowotnych:

  • Równoważy hormony, w tym hormony w czasie menopauzy oraz  tarczycy
  • Leczy obrzęki
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Zwiększa liczbę czerwonych krwinek
  • Leczy anemię
  • Chroni nerki
  • Ma wysoką zawartość białka
  • Wspomaga trawienie
  • Wzmocnienie  dla kości

W przypadku proszku zacznij od około pół łyżeczki i powoli wdrażaj do codziennego pożywienia, później możesz używać  do 1-2 łyżeczek dziennie. Możesz dodać moringę do każdego rodzaju potrawy np.: do soku pomidorowego. Moringa dobrze sprawdza się również w koktajlach, szczególnie tych z zieleniną, bananem, owocami lub warzywami. Moringa jest ze mną już od jakiegoś czasu, dodała mi powera więc i tobie polecam.

 

A oto 2 najłatwiejsze przepisy

1.Napój moringa-banan na detoks.

Wystarczy dodać 1 łyżeczkę proszku moringa do 1 szklanki wody lub kefiru, dodać 1 banana i wszystko zmiksować. Gotowy! Prawda, że szybki?

 

 2.Moringa CocoLate

  • 1 – 2 łyżeczki Moringa w proszku
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 3 – 6 kropli płynnego ekstraktu ze stewii lub łyżka miodu

Smacznego życzę i oczywiście dużo zdrowia

Anna

 

Uwaga:  Zawartość tej strony służy wyłącznie celom informacyjnym i nie stanowi porady medycznej; treść nie ma na celu zastąpienia profesjonalnej porady medycznej, diagnozy lub leczenia. W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących stanu zdrowia zawsze zasięgnij porady lekarza lub innego wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia. Ten post może zawierać linki partnerskie.  Jeśli klikniesz w link i dokonasz zakupu, mogę otrzymać prowizję. Dziękuję Ci za to Anna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *